Reinigen van ventilatiekanalen

Opleidingsnamiddag Onderhoud en reinigen van ventilatiekanalen (Gent)

De afgelopen jaren is men steeds meer belang gaan hechten aan het comfort van gebouwgebruikers. Een goede luchtkwaliteit is daarbij uiteraard cruciaal. Sinds de jaren ’60 zijn er in België duizenden kilometers ventilatiekanalen aangelegd in gebouwen. En indien de luchtverversingssystemen de longen zijn van een gebouw, dan zijn de ventilatiekanalen de aders waarlangs de zuurstof letterlijk tot bij de gebruikers gebracht wordt. Vreemd dan dat er zoveel aandacht is voor de installaties, en niet voor de kanalen. Is het omdat de ventilatiekanalen verstopt zitten in muren of hoog langs het plafond?

 

Ventilatiekanalen zijn in elk geval een cruciaal onderdeel van het integrale ventilatiesysteem. Het reinigen van de ventilatiekanalen is dan ook wettelijk geregeld én verplicht. Op 11 september 2019 organiseert Centrum Duurzaam Gebouwbeheer een opleidingsnamiddag rond het onderhouden en reinigen van ventilatiekanalen in gebouwen. De docenten zijn o.m. Andy Camps van hogeschool PXL en Seppe Thys van Hamster Cleaning. Op het programma staat o.m.:

 

  • Het belang van een goed ontworpen en uitgevoerd ventilatiesysteem
  • Reinigen van ventilatiekanalen: het wettelijk kader
  • Het belang van een regelmatige en grondige reiniging
  • Bestaand gebouw versus nieuwbouw
  • Hoe gaat het reinigen in zijn werk? (incl. praktische kennismaking met het gebruikte materiaal)
  • Q&A

 

Deze halve opleidingsdag vindt plaats in VAC Gent, Koningin Maria Hendrikaplein in Gent,  op 11 september 2019 van 13u tot 16u. Het gebouw ligt op 1′ wandelen van het station Gent-Sint-Pieters. Er is een ruime parking onder de locatie. Deelname kost 100 euro (excl. BTW) voor abonnees van BCQS en leden van het WTCB, en 150 euro voor organisaties die geen lid zijn van één van bovenstaande partijen.