BIM of Building Information Modelling maakt een gestage opgang op de Belgische bouwmarkt. Deze digitale maquettes worden gebruikt door aannemers om de prestaties bij bouwprojecten te verbeteren op het gebied van bouwbaarheid, synthese en planning. Behalve het plan, wordt in BIM ook heel wat data toegevoegd over de gebruikte materialen en technieken. Deze data worden in de exploitatiefase nog belangrijker. Op dit moment staat deze methode (BIM in de exploitatiefase) nog in de kinderschoenen en zijn betrouwbare en extrapoleerbare data nog zeer beperkt.

Patrick De Visscher van de firma Vinci Facilities stelt op de opleidingsdag “Kwaliteitsgaranties in onderhoud van gebouwen” (Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder op 28/11/2017) de eerste ervaringen voor met deze nieuwe toepassing van BIM. Vinci Facilities onderzoekt volop de BIM-functionaliteiten die gebruikt kunnen worden in de exploitatiefase en welke prestatieverbeteringen ze kunnen genereren. Voorbeelden zijn augmented reality-toepassingen, ruimte-optimalisatie, het automatisch oproepen van techniekers wanneer sensoren bepaalde waarden aangeven, enz.

Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden als de directe overdracht van gebouwgegevens in het CMMS om de beheerfase te optimaliseren, het gebruik van functionele links voor netwerken (HVAC, sanitair) om interventies veel efficiënter te laten verlopen en de administratieve verwerking te automatiseren, het verstrekken van snellere en directe toegang tot alle informatie van het as-built-dossier, die relevant is voor onderhoud of vernieuwing operaties, enz.

Patrick De Visscher verkent in zijn uiteenzetting het potentieel van BIM in de exploitatiefase op basis van de eerste ervaringen in een concreet en omvangrijk project. Hij kijkt ook vooruit naar een nieuw hoofdstuk, nl. het gebruik van BIM in het facility management van bestaande gebouwen. Voor meer informatie over dit evenement en om in te schrijven, klik hier.