Centrum Duurzaam Gebouwbeheer en BEMAS organiseren in oktober tweemaal een opleidingsdag over het onderhoud van technische installaties in gebouwen, nl. in Heusden-Zolder en Gent (Zwijnaarde).  Het onderhoud van technische installaties is essentieel in het beheer van gebouwen. Het heeft bovendien een enorme invloed op het energieverbruik. Installaties worden steeds performanter. Tegelijk vereist de toenemende complexiteit meer en meer kennis van de beheerder. In die optiek organiseren CDG en BEMAS tweemaal een zeer praktijkgerichte opleidingsdag die inzicht moet geven in het herkennen van gebreken, in preventief onderhoud, en in keuringen en de opvolging ervan.

 

Na een inleidend gedeelte over keuringen, de interpretatie van attesten en wat te doen met de resultaten, zijn er drie parallelsessies: Verwarming, Ventilatie en Koeling, en Elektrische Installaties. In elke sessie komen telkens de volgende thema’s aan bod: regelen, inspectie en keuringen. Het programma steekt zo in elkaar dat mensen er zowel voor kunnen kiezen om een compleet onderwerp te volgen (vb. Verwarming), als om bijvoorbeeld het thema ‘regelen’ voor de drie installatietypes bij te wonen. Als afsluiter wordt een overzicht gegeven van de besparingsmogelijkheden.

 

Programma

9u30                   Ontvangst

10u-11u00         Keuringen: verplichtingen, interpretatie van attesten en wat te doen met de
resultaten  – Joris Breugelmans, BTV

A= Verwarming                                              B= Ventilatie/koeling                                  C= Elektriciteit

11u15-12u15

A1 Waterzijdig inregelen van een verwarmingsinstallatie: technische prestaties, inregeling en reconditioning – Christophe Van de Voorde, Strongclima
B1 Inspectie airco-installatie > 12 kw  – Christophe Vanderhaeghen, Enverto  
C1 Keuringen en verplichtingen bij elektrische installaties – Joris Breugelmans, BTV

12u15-13u15      Lunch

13u15-14u15

A2 Wetgeving en ERP-labels voor verwarmingstoestellen – Pieter Brepoels, Viessmann
B2 Inregeling van ventilatie en de gevolgen van onbalans – Marc Achten en Bjorn Berger, Vasco
C2 Inspectie en onderhoud van verlichting – Catherine Lootens, Groen Licht Vlaanderen

14u15-14u30      Koffiepauze

14u30-15u30

A31 De verwarmingsaudit > 20 KW: herkennen van veel voorkomende gebreken – Chr.   Vanderhaeghen, Enverto
A32 Waterkwaliteit in verwarmingsinstallaties – Tommy Verhoeven, Spirotech
B3 Comfortklachten (tocht, luchtkwaliteit): hoe objectief meten en hoe de
oorzaak vaststellen – Bart Seghers en Philippe De Vlaminck, Testo 

15u45-16u00      Conclusies: de besparingsmogelijkheden op een rij

 

Tot de doelgroepen van deze opleidingsdagen behoren o.m. gebouwbeheerders en syndici. De opleidingsdagen gaan door op 27 oktober van 9u30 tot 16 uur in het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder en op 28 oktober van 9u30 tot 16 uur in het Huis van de Bouw in Zwijnaarde bij Gent. De deelnameprijs voor de opleidingsdag bedraagt 100 euro (excl. BTW) voor participanten van CDG en voor leden van BEMAS en 140 euro (excl. BTW) voor niet-participanten van CDG. Leden van VTDV genieten eveneens van een voordeelprijs: 120 euro (excl. BTW).

 

Inschrijven voor de opleidingsdag in Heusden-Zolder kan hier. Inschrijven voor de opleidingsdag in Zwijnaarde (Gent) kan hier.