Een kwaliteitsvol beheer van installaties blijft cruciaal voor elke gebouwbeheerder. In eigen beheer of veeleer uitbesteed, de gebouwbeheerder moet de vinger aan de pols kunnen houden en weten in welke conditie de verschillende installaties zich bevinden. Daarom organiseren Centrum Duurzaam Gebouwbeheer en BEMAS op 20 oktober in Gent en op 27 oktober in Heusden-Zolder samen met VTDV een nieuwe editie van het vorig jaar fel gesmaakte evenement “Inspectie en onderhoud van installaties”.

Wat staat er allemaal op het programma? In totaal zijn er 12 lezingen voorzien in vier slots van telkens drie lezingen. Elke lezing wordt verzorgd door een deskundige en beslaat zowat 45 minuten, waarna er ruim de tijd is om vragen te stellen en concrete problemen voor te leggen aan de expert. Het programma werd met zorg samengesteld door een gebalanceerde groep kenners uit het hele vakgebied. Elke spreekbeurt wordt vormgegeven op maat van de gebouwbeheerder.

In een eerste blok is er vooral aandacht voor alles wat met verwarming te maken heeft. Zo opent Walter Van Noten van Havacman dit blok met aandacht voor inspectie en audits van verwarmingsinstallaties. Geert Verhelst van Ingenium neemt dan het stokje over en bespreekt commissioning en maintenance van installaties. Na de lunch bespreken Sam Faber van Inepro en Davy De Bruyne van KWx samen de nood aan gedegen meetoplossingen en het opzetten van een energieregistratie. Christophe Vanderhaeghen van Enverto rondt dit blok af met een spreekbeurt rond stookplaatsrenovatie.

In een tweede blok gooien we het over de andere boeg en leggen we de focus op airconditioning en ventilatie. Ook hier weer eerst aandacht voor waar het bij gebouwbeheerders meestal begint: inspectie en audits van ventilatie en airconditioning. Christophe Vanderhaeghen van Enverto neemt deze lezing voor zijn rekening. Vervolgens heeft Erwin Devriendt van Camfil het over het kiezen en beheren van filters in ventilatiesystemen en de impact die dit heeft op de luchtkwaliteit en het energieverbruik. Na de lunch besteden Marc Achten (Vasco), Andy Camps (Hogeschool PXL) en Seppe Thys (Hamster Cleaning) aandacht aan het inspecteren en reinigen van ventilatiekanalen. Dit blok wordt afgerond met een lezing rond de gevolgen van onbalans en de risico’s die gepaard gaan met het zgn. sick building syndrome. Prof. Dr. Jelle Laverge van de UGent neemt deze voor zijn rekening.

Het derde en laatste blok bevat een aantal meer diverse thema’s. Zonne-installaties gaat vandaag meestal al enkele jaren mee. Een gedegen onderhoud van deze installaties wordt dus steeds belangrijker. Deskundige en pionier Alex Polfliet (Zero Emission Solutions) legt uit hoe het kan.Ook het zorgvuldig beheren van water blijft belangrijk. Daarom bespreekt Karel De Cuyper van WTCB aansluitend de preventie van legionella in installaties. Na de lunch is er aandacht voor condition monitoring van systeemwater in verwarmingsinstallaties, door Karl Willemen van Resus. En tot slot zet Eric Ladang van Aqualisys de beste strategie uiteen voor het waterzijdig inregelen van verwarming en koeling.

De opleidingsdag “Inspectie en onderhoud van installaties” duurt telkens van 9u30 (ontvangst) tot 16u. Participanten van Centrum Duurzaam Gebouwbeheer betalen 100 euro (excl. 21% BTW), leden van VTDV, UVS en OVED 125 euro (excl. 21% BTW) en niet-leden van deze organisaties 150 euro (excl. 21% BTW). Alle informatie en inschrijven via www.gebouwbeheerder.be (homepage, menu ‘Activiteiten’ aan de rechterkant).