Op donderdag 11 januari 2018 gaat in Diepenbeek het eerste postgraduaat gebouwbeheer van start. Het gaat om een primeur in België. Het postgraduaat is een samenwerking tussen de Limburgse hogeschool PXL en Centrum Duurzaam Bouwen. Centrum Duurzaam Bouwen is sinds een viertal jaar kennis en opleidingen aan het ontwikkelen op maat van gebouwbeheerders. Het speelt daarmee in op de steeds stijgende complexiteit (technisch, wettelijk en administratief) van het beheren van gebouwen. Voor de eerste editie van het postgraduaat, dat een jaar duurt en waarvan de lessen telkens doorgaan op donderdagavond, schreven ruim 20 deelnemers in. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds aanmelden via de website van de hogeschool.

 

“Sinds een handvol jaren is er een steeds toenemende vraag naar kennis en opleidingen die gebouwbeheerders kunnen ondersteunen bij het uitoefenen van hun beroep”, zegt To Simons, directeur van Centrum Duurzaam Bouwen. “Mensen met een diverse achtergrond stromen in het beroep in. Het gaat om architecten, ingenieurs en bachelors bouwkunde, maar net zozeer onderhoudstechnici, boekhouders en juristen. Ze hebben allemaal hun troeven, maar ook hun zwaktes. Het postgraduaat gebouwbeheer versterkt het breed pallet aan competenties dat gebouwbeheerders absoluut nodig hebben.”

 

Voor het postgraduaat, dat van start gaat op 11 januari 2018, kan nog steeds ingeschreven worden. Ondertussen gaven al ruim 20 mensen het goede voorbeeld. De opleiding telt vier modules rond onderhoud, administratie, gebouwtechnologie en communicatie en moet in haar geheel gevolgd worden. Het inschrijvingsgeld voor de gehele opleiding bedraagt 1500 euro. Betalingen via KMO-portefeuille worden aanvaard. Meer informatie en inschrijven via http://www.pxl.be/Pub/Opleidingen/Postgraduaat/Postgraduaat-Gebouwbeheer.html. Het postgraduaat gebouwbeheer wordt ondersteund door de volgende partners: Aqualisys, BTV, Quares en Vanhout Facilities.