Al 10.000 gezinnen gebruiken het online energiemonitoringsplatform EnergieID om een beter beeld te krijgen van hun energie- en waterverbruik, of hun verplaatsingskilometers. Zo krijgen de gebruikers er aan de hand van verwachtingsmodellen zicht op of hun energieverbruik evolueert zoals verwacht. Bovendien weten ze na verloop van tijd exact hoeveel ze besparen na een renovatie of na aanpassingswerken, zoals spouwmuurisolatie of nieuwe ramen en deuren.

Vanaf begin september 2015 kunnen ook bedrijven en andere organisaties zich eenvoudig aanmelden op het platform (www.energieid.be) en gratis een account aanmaken. Binnen een account kan een gebruiker diverse dossiers (gebouwen) toevoegen van verschillende types – school, sporthal, kantoor, appartementsgebouw, winkel, cultuurcentrum, enz.

Als de gebruiker wil weten of een gebouw goed scoort, dan kan hij/zij via het platform anoniem vergelijken met gelijkaardige gebouwen. Door het toevoegen van labels kunnen gebruikers hun gebouw zo goed mogelijk beschrijven en het voor anderen gemakkelijker maken om te begrijpen op welke basis vergeleken wordt.

Tot slot voorziet EnergieID in de mogelijkheid om toe te treden tot groepen. Door lid te worden, geven de groepsleden aan de groepsbeheerder toegang tot bepaalde gegevens van hun dossier. Deze kan hierdoor hulp bieden bij het energiebeheer en dit voor meerdere gebouwen tegelijk. Binnen de eigen organisatie kan een groep opgezet worden door bv. een energiemanager, maar dit kan ook een externe energiedeskundige of andere dienstverlener zijn. EnergieID is een bedrijf met een sociaal oogmerk dat het niet-commercieel gebruik van de verkregen data en de privacy van de gebruiker steeds garandeert. Het is dus de gebruiker die op elk moment beslist mee wie eventueel data gedeeld wordt.