Fijn stof was de afgelopen weken niet uit de actualiteit weg te denken. Steeds meer steden en gemeenten nemen maatregelen om verkeer uit hun centra weg te houden. Tegelijk worden steeds meer gebouwen grondig geïsoleerd en haalt een installatie ‘verse’ lucht naar binnen voor een ‘optimaal’ binnenklimaat. Luchtkwaliteit is een belangrijk en nog te vaak onderschat aspect van het comfort van een gebouw en dus van het welbevinden van de gebruiker. Daarom organiseert Centrum Duurzaam Gebouwbeheer in april twee namiddagsessies voor gebouwbeheerders rond de vraag: “Presteert mijn gebouw optimaal inzake luchtkwaliteit, licht, akoestiek, enz.?”  

 

Tijdens deze namiddagsessie worden zes thema’s onder de loep genomen: licht, akoestiek, thermisch comfort, luchtkwaliteit, kantooromgeving (stoel, bureau, vloerbekleding, enz.) en de individuele controle op de werkomgeving. Bovendien wordt de Comfortmeter voorgesteld – een wetenschappelijk ontwikkelde online gebruiker-survey, waarmee de ‘subjectieve beleving’ of het welbevinden van de gebruiker geobjectiveerd wordt. Hoewel het de gebruiker niet meer dan tien minuten kost om de survey in te vullen, biedt het rapport heel wat informatie aan de beheerder en de uitbater van het gebouw.

 

Jelle Laverge van UGent gaat tot slot in op het sick building syndrome en de invloed van luchtkwaliteit en akoestiek op de gebruiker van een gebouw. Hij belicht ook op een toegankelijke manier recent onderzoek op het gebied van fijn stof in gebouwen.

 

Deze afternoon sessions gaan door op 20/4/2017 in Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder en op 25/4/2017 in het VAC in Gent – telkens tussen 13u30 en 17u.