Er is de laatste jaren een sterke toename aan vacatures voor gebouwbeheerders en syndici. De taken van een gebouwbeheerder zijn de laatste jaren dan ook een flink stuk complexer geworden en vergen een steeds breder spectrum aan competenties. Bovendien zijn heel wat organisaties een stuk kostenbewuster geworden en kijken ze met een vergrootglas naar de kosten die het patrimonium met zich meebrengt. In die optiek starten Centrum Duurzaam Gebouwbeheer en de Limburgse hogeschool PXL in januari 2018 met een postgraduaat gebouwbeheer om een oplossing te vinden voor het tekort aan breed geschoolde gebouwbeheerders. Het postgraduaat versterkt competenties op het vlak van techniek, van management, communicatie, enz. Het is het eerste gerichte initiatief om dit knelpuntberoep aan te pakken.

 

Er wordt steeds meer gevraagd van gebouwbeheerders en syndici. Ze moeten een gebouw gedetailleerd kunnen inventariseren, op de hoogte blijven van de relevante wetgeving en keuringen, conditiemetingen kunnen organiseren, meerjarenonderhoudsplanningen kunnen uittekenen en budgetteren, onderhoudscontracten opstellen en beheren, een team aansturen, communiceren met de gebruikers van het gebouw, enz. Zonder specifieke opleiding komen veelal mensen in deze jobs terecht vanuit een vrij specifiek perspectief: ingenieurs, architecten, binnen de organisatie doorgegroeide technici, boekhouders, juristen, enz. Elk van deze profielen mist bepaalde cruciale competenties om de functie optimaal uit te voeren.

 

Met het postgraduaat gebouwbeheer willen Centrum Duurzaam Gebouwbeheer en hogeschool PXL een oplossing bieden voor zowel huidige als toekomstige gebouwbeheerders en syndici. Voor meer informatie en de kans om in te schrijven: http://www.pxl.be/Pub/Opleidingen/Postgraduaat/Postgraduaat-Gebouwbeheer.html.