Group Renotec pakt uit met een vernieuwend DBFM-concept voor de renovatie van appartementsblokken. Bij deze gebouwen is het traditioneel erg moeilijk om met de vereniging van mede-eigenaars tot volledige overeenstemming te komen over alle aspecten van een renovatie. Een grondige renovatie is technisch complex en omvat zaken als het EPC, akoestiek, waterdichting, isolatie, enz. Deze complexiteit maakt het ook vaak tot een financieel avontuur, want hoe betrouwbaar zijn de mede-eigenaars? Hoe ga je om met oplopende kosten? Hoe zit het met subsidies? Om aan deze zaken tegemoet ontwikkelde Renotec een oplossing via het DBFM-concept RENOCOM.

DBFM staat voor Design, Build, Finance en Maintain en beoogt dus het beheer van de volledige levenscyclus door dezelfde partij(en). De ambitie is om tijdswinst te boeken door korte doorlooptijden, een betere opvolging, minder fouten en een soepelere oplossing van problemen, betere en vaste prijzen, en een maximaal comfort voor de klant. Renocom begint daarbij met een grondige studie van hoe de gevel is opgebouwd, wat de kwaliteit is van het beton van de balkons en hoe de terrassen zijn opgebouwd. Ze toetsen bovendien alles aan de huidige regelgeving, bekijken wat de energetische prestatie is van het gebouw, hoe het zit met de waterdichting, enz.

Het bedrijf garandeert een vaste prijs, zonder budgetoverschrijdingen of verborgen kosten. Dit wordt mogelijk omdat het al jaren werkt volgens het DBFM-principe. Die ervaring liet Renocom toe voor dit soort renovatieprojecten een unieke financiering en verzekering te ontwikkelen. Renocom begeleidt het hele project van a tot z. Het rekent daarvoor een vaste rente, scherpe tarieven, gelijke terugbetalingen en een looptijd van 5 tot 10 jaar. Niet alle eigenaars hoeven te lenen. Elke eigenaar beslist individueel of hij deelneemt aan het krediet. De vereniging van mede-eigenaars en alle individuele – ook zij die geen krediet nemen – zijn verzekerd tegen wanbetaling van een mede-eigenaar. Er zijn bovendien geen kosten voor invordering of voor extra administratie. En er wordt gewerkt met slechts één waarborg, zonder hypotheek.

Bij de renovatie wordt o.m. werk gemaakt van de dakbedekking (incl. isolatie volgens de huidige normen, groendaken,  toegankelijkheid en veiligheid), gevelbekleding, terrassen, ramen, garages (incl. automatische poorten en renovatie van parkeerdaken) en inkom (incl. volledige herinrichting, modern design, parlofoon en toegangscontrole). Renocom zorgt er tijdens de renovatie voor dat er één aanspreekpunt is voor elk aspect van het project.