Centrum Duurzaam Gebouwbeheer en verzekeraar Assiver maakten vandaag bekend dat Stad Antwerpen de ASSIVER Sluitsteen 2018 gewonnen heeft. Ze deden dit op het evenement Sustainable Building Academy in Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder. De ASSIVER Sluitsteen zet een persoon of organisatie in de bloemen die een verbindende rol speelt tussen de verschillende schakels van de bouwketen. Stad Antwerpen ontwikkelde de afgelopen jaren heel wat vernieuwende projecten en is steeds bereid om haar kennis te delen. Dirk Van Regenmortel van EcoHuis Antwerpen nam de Sluitsteen in ontvangst.

“Stad Antwerpen is uiteraard een grote speler met een enorm patrimonium. Het is dus niet onlogisch dat de stad mensen kan inzetten om na te denken over de eigen werking en hoe die verbeterd kan worden”, zegt To Simons, directeur van Centrum Duurzaam Bouwen. “Maar toch springt ze eruit omwille van de manier waarop ze innoveert. Zo ontwikkelt Antwerpen kennis via zijn Smart Cities-project, hanteert het een grassroots-benadering met Stadslab2050, en voert het al jaren conditiemetingen uit op zijn patrimonium om zijn beheer en onderhoud correct te becijferen en begroten.”

Een ander voorbeeld is het project ACE-Retrofitting. De stad is partner in dit Europese Interreg-NWE project om appartementsgebouwen te renoveren. Met dit project wil Antwerpen de juridische, sociale en financiële knelpunten wegwerken die het renoveren van appartementsgebouwen vertragen. Het project hanteert een ketenaanpak tussen bouwprofessionelen en faciliteert de match tussen vraag en aanbod. Binnen ACE-Retrofitting worden verschillende tools en events ontwikkeld, waaronder een Masterplan Benovatie en een webplatform waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden. Bovendien biedt de stad Verenigingen van Mede-Eigenaars (VME’s) een premie om zo’n Masterplan Benovatie op te laten maken van hun appartementsgebouw. Zo krijgen eigenaars een zicht op de kosten en opbrengsten van hun investering om het wooncomfort te blijven garanderen en de volgorde waarin ze de aanpassingen het best uitvoeren.

De ASSIVER Sluitsteen 2018 werd tijdens de Sustainable Building Academy uitgereikt aan dhr. Dirk Van Regenmortel, coördinator van het EcoHuis Antwerpen. Ruim 150 bouwheren, aannemers, architecten, studiebureaus en gebouwbeheerders kwamen er luisteren naar een dertigtal sprekers en woonden er een aansprekend debat bij rond total cost of ownership van gebouwen.